Ako sa brúsi so sadou Lansky

Ako sa brúsi so sadou Lansky

Lansky sada je parádny vynález, kedy si nôž dokáže nabrúsiť aj pre neprofesionálov, Lajka, ktorý si nie je istý v držbe uhla pri brúsení ostrie a bojí sa aby si nepoškriabal čepeľ samotnú, neberte to prosím tak, že je to oproti iným štýlom brúsenie nejaké polovičaté brúsenie nožov, nie je to tak jednoducho vymyslený systém brúsenia, kedy si nôž nabrúsia každý, ako profesionál.

Čepeľ upnete do klieští zo sady a dotiahnete skrutky (z vlastnej skúsenosti mám kliešte omotanú gumovou elektrikářkou páskou, aby nedošlo k poškodeniu čepele a na samotnú čepeľ lepím prúžok papierovej pásky)

potom máte zo škálu brúsikov, ktoré sa líšia zrnitosťou, od čierneho, ktorý možno spravovať vylomené ostrie, pretože berie najviac materiálu, až po keramický brúsik, ktorým sa dá vyleštiť ostrie do zrkadla, v sade je ku každému brúske tyčka, ktorá sa priskrutkuje ku vami zvolené hrubosti, tyčka sa vkladá do dierky na kliešťach, ktoré držia nôž, uhly sú od 30 ° pre survival (tupý uhol, ktorý má veľkú stálosť) noža do 17 ° (veľmi ostrý uhol) pre nože kuchynské, podľa oka ide priložením brúske zistiť na aký uhol bol nôž nabrúsený z výroby, po vložení brúske do dierky si ťahy "sem tam" vytvoríme fazetu (tyčka chod brúske reguluje presne, tak aby brúsik brúsil iba ostrie), ktorú jemnejšími brúsky doostruje proti ostrie až do požadovaného stavu, u finálneho brúsenie brúskom brúsime iba proti ostrie, nie po ostrie, aby nám nevznikla na ostrie ihla, kedy nôž vyzerá veľmi ostrý, ale len chvíľu.

Priložený olej je určený na vyťahovanie železných hoblín po brúsení, pred brúsením brúsik olejom zvlhčite.

Tento postup sme písali ľudsky, aby si každý dokázal predstaviť v čom vlastne spočíva brúsenie nože na brúsiaci sade.

K brúske veľmi odporúčam stojan, ktorý vám veľmi uľahčí prácu a vy si môžete pohrať aj s detailmi na ostrie v ruke nie, stojok ide priskrutkovať k stolu, alebo môže aj samostatne stáť

Vybrali sme pre vás práve túto radu Luxe v dvoch variantoch, pretože pre kupusícího je veľmi náročné sa v sortimente Lansky vôbec vyznať, nevie, prečo je čo drahšie, koľko brúsikov si má vybrať.

Podľa nás je táto kombinácia najlepšie, inú ani naskladňovať nebudeme, nechceme mať nejaký sortiment Lansky sád, chceme pre vás mať kompletné príslušenstvo k ruským nožom, ale Lansky je dobrý výrobok, ktorý funguje, Deluxe totiž má 5 brúsikov a sú potrebné všetky, teda keď sa bavíme o serióznym brúsenie. Môžete sa s touto sadou vrhnúť na akýkoľvek nôž od renovácie po leštenie ostrie a nie ste obmedzení množstvom hrubosti, to k počtu brúsikov Sada Deluxe. Lansky vyrába aj brúsik pre zubaté ostrie, ktorý je v sade Profesional, je užitočné si ho dokúpiť, ako brúsik naviac, ale nedávať mu prednosť pred čiernym brúskou, pretože je dostatočne hrubý a fazeta sa na ňom na zanedbaných nožoch robí rýchlo, to k výberu radu Deluxe.

Rozdiel v cene je v materiáli brúsikov, Lansky vyrába štandardnú brúsky kamene Lansky Deluxe cena do dvoch tisíc, je to sada pre profesionálne brúsenie, ktorá stačí na takmer akúkoľvek čepeľ, ale je pravdou, že u tvrdých čepeľou vás musí brúsenie vášho noža baviť, pretože u neho môžete vydržať pokojne aj cez hodinu, preto sme pre vás naskladnili i brúsky Deluxe Diamant, brúsky berú viac materiálu a lepšie si dokážu poradiť s tvrdou oceľou, ale je marketingovým ťahom, že štandardnú kamene viac nezvládnu, ďalším vyrábaným materiálom je brúsikov je Arkansas .

Extra hrubý čierny kameň (70 zrnitosť)
Hrubý červený kameň (120 zrnitosť)
Stredná zelený kameň (280 zrnitosť)
Jemný modrý kameň (600 zrnitosť)
Ultra jemný keramický žltý kameň (1000 zrnitosť)
Olej špeciálne vyvinutý na brúsenie

od 10-15 ° - veľmi ostrý uhol pre veľmi citlivé rezy, používa sa na rezy do mäkšieho materiálu, ktoré vyžadujú jednoduchú obsluhu čepele

od 20 až 25 ° - nože na varenie

od 25 až 30 ° - lov, univerzálny nôž

od 30 do 45 ° - univerzálne nože, ťažká práca

                                                                                                                                                 Bc. Ladislav Chmel

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment: