Ako tvrdosť ocele ovplyvňuje nôž?

Ako tvrdosť ocele ovplyvňuje nôž?

Na začiatok si poďme zistiť, čo je to za tvrdosť. Tvrdosť - vlastnosť materiálu odolávať zavedeniu tvrdšieho telesa - indentoru. Existuje viac ako desať metód na stanovenie tvrdosti pomocou rôznych parametrov, ale nás zaujíma Rockwellova metóda, kedy je tvrdosť určená relatívnou hĺbkou vtlačenia indentoru do povrchu testovaného materiálu a oceľ, karbidová gulička alebo diamantový kužeľ pôsobí ako indentor. Tvrdosť stanovená touto metódou je bezrozmerná a označuje sa HRA, HRB, HRC atď. Tu nás zaujíma HRC stupnica, práve v nej sa meria tvrdosť ostria po kalení. Tvrdosť je definovaná ako pomer veľkosti zaťaženia k ploche povrchu, projekčnej ploche alebo objemu vtlačku.

Tvrdosť ocele závisí od rôznych zložiek - to je obsah uhlíka a prítomnosť rôznych legujúcich prísad a nečistôt v zliatine (napríklad volfrám, vanád, chróm, molybdén, nikel, dusík atď.). Tvrdosť ocele ovplyvňuje aj technológia jej tvorby, či už kovania alebo valcovania. Hlavným faktorom tvrdosti ocele je jej obsah uhlíka, ale konečná tvrdosť závisí od režimu tepelného spracovania – napríklad kalením možno tvrdosť uhlíkovej ocele niekoľkonásobne zvýšiť.

Prišli sme na koncept tvrdosti, teraz poďme zistiť, ako ovplyvňuje vaše obľúbené nože.

Hlavným parametrom, ktorý nám vysoká tvrdosť dáva, je odolnosť proti opotrebeniu, čo je odolnosť kovu proti oteru, deštrukcii povrchu a rozmerovým zmenám počas prevádzky za určitých podmienok. Inými slovami, tento parameter priamo ovplyvňuje udržanie ostria počas prevádzky a čím vyššia je odolnosť proti opotrebeniu, tým dlhšie zostane váš nôž po práci ostrý. Ale s rastúcou tvrdosťou klesá ťažnosť kovu a rázová húževnatosť a zvyšuje sa krehkosť. Príliš tvrdá čepeľ sa pri kontakte s ostrím rozpadne alebo sa pri páde dokonca rozpadne na úlomky, takže je veľmi dôležité nájsť rovnováhu medzi tvrdosťou, ťažnosťou a húževnatosťou kovu. Ten posledný, mimochodom, ovplyvňuje schopnosť materiálu absorbovať mechanickú energiu pri deformácii a deštrukcii pri rázovom zaťažení. Zvlášť táto vlastnosť je dôležitá pri vrhaných nožoch.

Nie je žiadnym tajomstvom, že naostriť nôž z príliš tvrdej ocele môže byť veľmi ťažké a ďalšou charakteristikou, ktorá je ovplyvnená tvrdosťou, je schopnosť spracovávať kov.

Kvalitu spracovania môže ovplyvniť nielen kvalitu ocele, ale aj samotný druh spracovania, či už sa jedná o mechanické spracovanie, liatie, tlakové spracovanie, tepelné spracovanie, elektrické spracovanie alebo chemické spracovanie.

Pri výbere metódy je samozrejme potrebné vziať do úvahy niekoľko kritérií (hlavnými sú počiatočné vlastnosti kovu a požadovaný výsledok), ale tvrdosť východiskového materiálu je v tejto veci jedným zo základných.

Okrem predchádzajúcich vlastností nám tvrdosť pridáva odolnosť voči tlaku a ďalšiemu úsiliu. Táto vlastnosť je dôležitá najmä pri ložiskách a hriadeľoch, ktoré sú pod vplyvom rôznych síl, to však priamo ovplyvňuje, či sa na čepeli po práci vytvoria škrabance.

A samozrejme tvrdosť ovplyvňuje schopnosť používať produkt ako nástroj. Za zmienku stojí, že v tomto prípade hovoríme skôr o nástrojových oceliach s vysokým obsahom uhlíka, ale často sa používajú na tvorbu čepelí. Príkladom toho je americká oceľ D2 alebo rakúska K110 az tuzemských analógov sa na tieto účely často používa oceľ Х12МФ.

OOO PP Kizlyar

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment: